Golden Retriever Özellikleri, Karakteri ve Bakımı

Karakteristik özellikleri ve uysallığıyla evcil hayvan sahibi olmak isteyenleri, sevimli bir köpek cinsiyle tanıştıralım. İşte karşınızda dost canlısı olmalarıyla gönlümüzü kazanan: golden retrieverler. Yazımızda golden retriever özelliklerini sıralayıp bu köpekle yaşamanın nasıl bir his olduğuna dair detayları paylaşacağız. Tüm detaylarıyla golden retriever bakımı ve karakteri!

Golden Retriever Köpek Tarihçesi

Golden retriever cinsi; Wavy Coated Retriever, Newfoundland ve Irish Setter ırklarının melezlenmesiyle ortaya çıktı. İlk kez 1865 yılında ortaya çıkan bu köpekler, Büyük Britanya’da uzanan kökenleriyle avcılıkta ve yüzme işlemlerinde kullanıldılar. Yüzme köpeği olarak da bilinen Golden Retriever, geçmişten günümüze en sevilen köpek cinslerinden biri olarak karakteri ve özellikleriyle ön plandadır.

Golden Retriever Özellikleri Nelerdir?

Labrador Retrievers ve Alman çoban köpeklerinden sonra dünyanın en popüler köpek ırklarından biri de Golden Retriever’lardır. Uyumlu doğaları, ailenin tüm üyeleriyle anlaşabilmelerini kolaylaştırdığından çok kısa sürede ailenizin bir parçası hâline gelebilirler. Golden retriever karakteri ve özelliklerine dair diğer bilgileri de paylaşabiliriz:

Suda yaşayan kuş cinslerini avlamak için yetiştirilmişlerdir.

Parlak, altın veya krem renginde yoğun bir kürke sahiplerdir.

Geniş kafa, düz burun, orta büyüklükte sarkık kulakları vardır.

Hareketli, enerjik ve kuyruğu neşeyle sallanan bir yürüyüş stiline sahiplerdir.

Karakteri; neşeli, eğlenceli ve dost canlısıdır.

Öğrenmeye hevesli, yüksek zekâya sahip köpek cinslerinden biridir.

Sosyal bir köpek cinsidir, yardımda ve fedakarlıkta bulunmaya meyillidirler.

Yüzmeyi çok severler. (doğalarında bu davranış var diyebiliriz)

Enerjik yapılarından dolayı dış mekân aktivitelerini de severler.

Koruyucu olmasalar da yabancılara havlama davranışı gösterirler.

İlgi görmekten hoşlanır, ilgi çekmek için de yaramazlık yapabilirler.

Ortalama yaşam süreleri, 10-12 yıl arasıdır.

Kilo aralıkları, 25-35 kg arasında değişir.

Aşırı havlamaya meyilli değildirler.

Yavru ve yetişkinlik fark etmeden her daim eğlenceli ve mutlu görünürler.

Yemeğe düşkün olduklarından kilo kontrolü yapmak gerekir.

Sağlık riski açısından obezite sorunu, kalça çıkığı riskini artırabilir.

Çocuğuyla birlikte Golden Retriever seven kadın *Görseller temsilidir. Vetrium Veteriner Kliniği'nde hayvan satışı yapılmamaktadır.

Golden retriever karakter gereği, tam bir aile ve ev köpeğidir. Enerjik yapısının yanı sıra çabuk öğrenmesinden dolayı eğitime açık ve eve uyum sağlayan özellikte bir köpektir. Peki detaylarına baktığımızda golden retriever evde nasıl bakılır?

Golden Retriever Evde Bakımı

Bir nevi evlat edineceğiniz golden retriever köpeğine nasıl yaklaşmanız gerektiğini de bilmelisiniz. Bir Golden Retriever ile yaşamaya karar verdiğinizde, bu kararın getireceği sorumlulukların da bilincinde olmanız önemli. Dolayısıyla birlikte mutlu yaşayabilmek için köpeğin karakteri ve bakımına dair tüm ayrıntılara hakim olmalı, ailenizi de bu noktalarla ilgili bilgilendirmelisiniz.

İşte duygusal, sadık, zeki, sportif, dost canlısı, neşeli ve eğlenceli bir karaktere sahip olan Golden Retriever ile yaşamak için bilmenizde yarar olan noktalar…

  • Yoğun bir tüy yapısına sahip bu köpekler, yılda bir veya 2 kez yoğun olarak tüy döker. Bunun dışında olağan yaşamlarında da hafif seviyede de olsa tüy döken Golden Retriever ırkı, aşırı alerjik insanların hayatlarını biraz zorlaştırabilir.
  • Diğer yandan haftada bir veya iki kez köpeğinizi kaliteli bir fırçayla tarayarak fazla tüylerin çoğunu alabilir ve ortalıktaki döküntü tüylerin önemli bir kısmından kurtulabilirsiniz.
  • Mevsime ve döneme göre yoğun tüy dökme zamanlarında fırçalama seanslarını artırmanızı tavsiye ederiz. Ancak köpeğinizi fırçalamadan önce tüylerinin tamamen kuru olduğundan emin olmalısınız.
  • Köpeğinizin tüylerinin temiz kalabilmesi için ara sıra onu banyo yaptırmanız gerekebilir. Ayrıca Golden Retriever da diğer tüm köpek ırklarında olduğu gibi uzayan tırnaklara sahip oldukları için düzenli olarak tırnaklarının kesilmesini sağlamalısınız.
  • Golden Retriever, oldukça aktif bir köpek ırkıdır. Bu nedenle günlük olarak egzersiz yapmalarında büyük yarar var. Yeterli egzersiz yapmadıklarında istenmeyen davranışlar sergileyebilirler.
  • Yürüyüş, koşu, bisiklet gibi aktivitelerinize memnuniyetle eşlik edecek olan Golden Retriever köpeğinizin kemik ve eklem yapısının sağlıklı kalabilmesi için fazla yorucu etkinliklerden kaçınmalısınız.

Kısacası evde golden bakmak zor değildir, sadece bakım aşamalarını özenle yerine getirmek gerekir. Sıraladığımız golden retriever bakım detaylarıyla birlikte bir de beslenme rutini vardır. Şimdi de bir golden retriever nasıl beslenmeli sorusuna yanıt verelim.

Golden Retriever Nasıl Beslenir?

Golden Retriever’ınızı yüksek kaliteli mamalarla beslemelisiniz. Böylece köpeğiniz hangi yaşta olursa olsun ona ihtiyaç duyduğu tüm besinleri verebilirsiniz. Yemeye çok düşkün oldukları için mama dışı gıdaları yemeye de eğilim gösterebilirler. Hatta bu nedenle kimi Golden Retriever’ların obez olduğunu dahi görebiliyoruz. Genel olarak Günlük mama miktarını; yaşa, kiloya ve aktivite seviyesine göre ayarlanmalı ve aşırı yemeye karşı dikkatli olmalısınız.

ormanda köpeğiyle yürüyüş yapan adam, Golden Retriever özellikleri  *Görseller temsilidir. Vetrium Veteriner Kliniği'nde hayvan satışı yapılmamaktadır.

Köpeğinizin fazla kilolu olmasını önlemek için kilo seviyesini izlemeniz ve yalnızca ihtiyaç duyduğu kadar kalori tüketmesini sağlamanızı kesinlikle öneririz. Yüksek oranda yağ içeren besinlerden kaçınmalı, hangi gıdaların köpeğiniz için güvenli olup olmadığı hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Yavru Köpeğiniz Ne Yer diye ideal beslenme düzeni ve kalori ihtiyacı ile ilgili olarak hekiminize danışmanız işinizi kolaylaştıracaktır.

 *Görseller temsilidir. Vetrium Veteriner Kliniği'nde hayvan satışı yapılmamaktadır.

Golden Retriever Eğitimi Nasıl Verilir?

Diğer köpek ırklarına kıyasla eğitime son derece açık olmalarını, Golden Retriever özellikleri arasında sayabiliriz. Bu doğrultuda, küçük yaşlardan itibaren sosyalleşerek gerekli eğitimleri almaları sizin de hayatınızı kolaylaştıracaktır.

Yavru bir Golden Retriever’ınız varsa ilk yedi hafta ila dört ay arasında farklı insanlara, çeşitli mekânlara ve değişik durumlara maruz bırakarak uyumlu ve iyi huylu yetişkin bir köpek hâline gelmesine yardımcı olabilirsiniz. Eğitim sürecinde asla şiddet uygulanmamalıdır. Golden Retriever ırkı, insanları memnun etmeye düşkün oldukları için davranışlarını kolaylıkla düzeltebilirler. Eğitime dair detaylı bilgiler ve püf noktalar için Köpek Eğitimi Rehberi yazımıza göz atabilirsiniz.

Golden Retriever Sağlık Sorunları

Golden Retriever genellikle sağlıklı bir bünyeye sahiptir. Buna karşın köpeğinizi düzenli olarak veteriner hekimi kontrolünden geçirip gerekli sağlık taramalarını mutlaka yaptırmalısınız. Ayrıca enfeksiyon belirtilerine karşı Golden Retriever kulakları sürekli gözlemlenmeli ve dişlerinin de bakımı aksatılmamalıdır.

Köpeğinizin özelliklerini bilmeniz ve onu tanımanız kadar önem taşıyan bir diğer nokta da güvenilir ve alanında uzman bir veteriner hekimle iletişime geçmek. Bu doğrultuda, profesyonel bir kadroya sahip olan Ankara Hayvan Hastanesi Vetrium’nun can dostunuzun sağlığını korumak için en iyi hizmetleri vereceğinden emin olabilirsiniz.

Bu yazıyı paylaş: