Kedi ve Köpeklerde Pika Sendromu

İnsanlarda da görülebilen pika sendromu adlı hastalık, pek çok hayvanda da rastlanabilen bir davranış bozukluğu olarak nitelendirilebilir. Fakat söz konusu ve kedi ve köpekler olduğunda çoğu zaman göz ardı edilen, ciddiye alınmayan pike sendromu, ne yazık ki kritik bir rahatsızlıktır.

Hayvanlarda pika sendromu, besin dışı maddeleri yeme isteği ile ilişkilendirebilir. Bu hastalıkta temel olarak vücudun sindiremeyeceği ve besin değeri taşımayan şeyler söz konusu olduğundan son derece tehlikeli durumların yaşanması muhtemeldir.

Eğer siz de kedi veya köpeğinizin pika hastalığı taşıdığını düşünüyorsanız, onun hayatını tehdit eden bu sendromdan kurtulabilmesi için neler yapılması gerektiği konusunda bilinçlenmenizi tavsiye ederiz.

Bu doğrultuda Çayyolu, İncek, Beytepe, Yaşamkent, Ümitköy, Bilkent veteriner ihtiyaçlarınıza en uygun çözümleri üreten Vetrium Veteriner Kliniği’nin sizler için bir araya getirdiği ve farklı birçok nedenden kaynaklanabilecek pika sendromu ile ilgili bilgileri incelemeniz hem sizin hem de patili dostunuzun yararına olacaktır.

O halde dilerseniz kedilerin ve köpeklerin besinsel olmayan maddeleri yeme isteği olarak tanımlayabileceğimiz bu davranış bozukluğunu biraz daha yakından tanıyalım.

Pika Sendromu Nedir?

Kedinizin ve köpeğinizin mama dışında şeyler tüketmeye çalıştığını gördüğünüz zaman hiç bununla ilgili olarak endişeleniyor musunuz? Belki de bu durumu yalnızca minik dostunuzun haylazlıklarından biri olarak görüyorsunuz. Oysa ki kedi ve köpeklerde bu tür davranış bozuklukları, pika sendromuna işaret ediyor olabilir.

Üstelik ciddi boyutlarda başka rahatsızlıklara da yol açma olasılığı taşıyan pika sendromu, zaman kaybetmeden veteriner gözetimi altında tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Aksi halde, yabancı cisimler yemekten vazgeçirilemeyen kedi veya köpeğinizin mide girişi tıkanabilir, bu da bağırsak hareketlerinin önüne geçebilir ve ayrıca diğer iç organları da hasar görebilir.

Bu gibi durumlarda veteriner hekiminizle iletişime geçmek yerine kedinize/köpeğinizi bu davranış bozukluğundan vazgeçirmek için şiddet uygulamanız veya baskı yapmanız hiçbir şeyi değiştirmeyeceği gibi farklı sorunlar yaşanmasına da yol açabilir. Dolayısıyla bu davranış bozukluğunun altında tıbbi bir neden yatıp yatmadığını anlamak ve en doğru yaklaşımın uygulanmasını sağlamak için mutlaka veterinerinizle görüşmeniz gerekiyor.

İç organlarla ilgili hastalıkların doğru teşhisi için Ankara Vetrium Veteriner Kliniği gibi dahiliye hizmeti veren bir klinikle iletişime geçmenizi tavsiye ederiz.

Hayvanlarda Pika Sendromu Nasıl Teşhis Edilir?

Tuvalet kağıtları yığının ortasında yatan kedi ile siyah köpek

Pika sendromu ne demek sorusuna yanıt bulduktan sonr artık bu rahatsızlığın nasıl teşhis edilebileceği konusunu irdeleyebiliriz. Pika hastalığını anlamak aslında çok zor değildir, fakat kimi zaman geçici bir durum olduğu düşüncesiyle üzerinde durulmadığı için maalesef istenmeyen sonuçlar doğurabilmektedir.

Peki kedinizde pika sendromu olduğunu, köpeğinizin pika sendromu ile yaşadığını nasıl teşhis edebilirsiniz? Başta da belirttiğimiz gibi hayvan dostunuzun gıda dışı maddeleri yeme eğilimine sahip olması ile şekillenmektedir. Buna göre kedinizin/köpeğinizin ip, tel, plastik poşet, lastik bant, kum, toprak, çorap, taş, tahta, hatta dışkı yediğini fark ettiğiniz anda aklınızda pika sendromu ihtimalinin canlanmasında fayda var.

Pika sendromu belirtileri ise esasında oldukça genel belirtilerdir ve çoğu zaman yukarıda sözünü ettiğimiz maddelerin sindirilememesinden kaynaklanan kusma, ishal, karın ağrısı, halsizlik ve ağız kokusuyla kendini belli eder. Fakat bu belirtiler tabii ki hayvanın yediği maddeye göre değişkenlik gösterebilir. Hatta toksik madde içeren cisimler, hayvanda zehirlenmelere dahi yol açabilir.

Kedi ve köpeklerin bir arada yaşayabilmesi nasıl mümkün olabilir? Bu sorunun yanıtını öğrenmek için En Kritik Konu: Kedi ve Köpek Aynı Evde Yaşar Mı? başlıklı içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

Pika Sendromu Neden Olur?

Nedeni net bir şekilde kestirilemese de yukarıdaki açıklamalardan da anlaşılacağı üzere oldukça tehlikeli bir hastalık olan pika sendromuna yol açabilecek pek çok etkenden söz edilebilir. Bu etkenlerden bazılarını aşağıdaki gibi sıralayabilmek mümkün:

  • Pankreas yetersizliği
  • Mide tümörleri
  • Demir eksikliği
  • Anemi
  • Şeker hastalığı
  • Karaciğer hastalığı
  • Tiamin eksikliği
  • Sinirsel hastalıklar
  • Psikolojik sorunlar

Bu tabloya bakıldığında pika sendromunun aslında çok ciddi nedenlere bağlı olarak gelişebileceği sonucuna varmak hiç de yanlış olmayacaktır. Öte yandan beslenme yetersizliğinin de yine bu tür bir davranış bozukluğuna yol açabileceği düşünülmektedir.

Buna göre günlük beslenme düzeninin yağ, mineral ve lif bakımından yetersiz olması, hayvanların eksik kalan besin maddelerini alabilmek için gıda dışı cisimlere başvurduğuna işaret edebilmektedir. Yine de kedinizde veya köpeğinizde bu rahatsızlığın olması, tek bir nedene de bağlı olmayabilir. Kesin tanı ve tedavi için veteriner hekiminizle görüşmeniz gerektiğinin altını bir kez daha çizmiş olalım.

Kedi ve Köpeklerde Pika Sendromu Nasıl Tedavi Edilir?

Ayakabı ve çorabın yanında duran köpek

Kedinizde ya da köpeğinizde pika sendromunun belirtilerinden bir veya birkaçına rastladığınız durumda, bu rahatsızlığın altında yatan nedenlerin tanısı için gerekli laboratuvar ve görüntüleme teçhizatının bulunduğu bir kliniğe başvurmanız yararınıza olacaktır. Böylece en doğru muayene koşulları altında tahliller tamamlanıp gerekli tedaviye de başlanabilir.

Pika sendromuna yol açan nedenlere göre şekillenecek tedavi planına elbette veteriner hekimler karar verecektir. Bu doğrultuda çoğu zaman vitamin, mineral ve kalsiyum takviyeleri ile sağlıklı bir beslenme düzeni uygulamanın yeterli olduğunu söylemek mümkün. Diğer yandan kedinizin/köpeğinizin favori insanlarından yeterince ilgi görmesi de tedavisini önemli ölçüde destekleyecektir.

Ancak pika sendromu, beslenme yetersizliğinden kaynaklanmıyorsa sorunun kökeninde stres veya farklı bir psikolojik etkene bağlı bozukluklar olduğu düşünülebilir. Böyle bir durum söz konusu olduğunda ise hayvan dostunuzun yaşam koşullarını iyileştirmek için neler yapabileceğiniz konusunda yine veterinerinize danışabilirsiniz.

Köpeklerde yaygın olarak görülen hastalıklardan biri olan kanlı ishal hakkında bilgi edinmek için Köpeklerde Kanlı İshal Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri başlıklı içeriğimize de göz atabilirsiniz.

Bu yazıyı paylaş: