Köpeklerde Kabızlık Belirtileri ve Tedavisi

Köpeklerde kabızlık sık görülen bir rahatsızlıktır. Köpeklerin de aynen bizler gibi günlük bağırsak hareketleri bir rutin halinde ilerler. Ne zaman ki bu rutin bozulur, o esnada kabızlık sorunu kendini gösterir. Bu yüzden de semptomları gözden kaçırmamalısınız. Belirtilerin farkına vardığınızda köpeğinize en kısa süre içerisinde yardımcı olabilirsiniz.

Hemen uzman bir veteriner hekimden destek almalısınız. Bu süreçte köpeğiniz dışkılama yaparken zorlanacağı için canı yanabilir. Veteriner bunun için en uygun tedaviyi uygulayacaktır. Çıkan dışkı genelde kuru, sert ve bazı zamanlarda da yoğun bir şekilde kanlıdır. Rutin halinden birkaç kez daha az tuvaletini yapan bir köpek kabız olabilir.

Ankara’nın en iyi veteriner kliniği Çayyolu Vetrium Veteriner Kliniği olarak bu yazımızda sizlere köpeklerde kabızlık belirtilerinden tedavisine kadar her bir konuyu detayları ile anlatıyor olacağız. Siz de köpeğinizin dışkılama davranışlarını inceleyerek bir sorun olup olmadığını muhakkak kontrol ediniz. İleride daha büyük problemlerle karşılaşmamanız adına bunu her zaman yapmalısınız.

Ayrıca dilerseniz Köpek Tuvalet Eğitimi: Nasıl Verilir, Nelere Dikkat Edilir? başlıklı içeriğimizi de inceleyebilirsiniz. Böylelikle köpeğinizin dışkılama hareketlerini daha dikkatli takip etmeye başlarsınız.

Köpeklerde Kabızlık Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?

halsiz şekilde yatan köpek Köpeklerde kabızlık belirtilerini ve temel sebeplerini birkaç madde ile sıralayabiliriz. Ayrıca bu rahatsızlığın köpekleri mutsuz ettiğini de belirtmek isteriz. Köpeğiniz normal haline göre enerjisi düşük görünüyorsa, kendini iyi hissetmediğini anlıyorsanız bunun nedeni büyük bir ihtimalle kabızdır.

Dilerseniz Köpeğinizin Mutsuz Olduğunu Gösteren 8 Belirti başlıklı yazımıza da göz atabilirsiniz.

Köpeklerde kabızlık belirtileri şu şekilde ifade edilebilir:

  1. Yabancı cisim yutmak (plastik objeler, demir objeler)
  2. Anüsün tıkanmasına neden olacak herhangi bir unsur
  3. Bağırsak hareketlerinin ani ve gözle görülür bir şekilde yavaşlaması
  4. Yan etki yapan ilaçların sürekli olarak kullanılması
  5. Sıvı kaybı yaşanması (köpeğin normale göre daha az su tüketmeye başlaması, yaş mama yemeyi reddetmesi)
  6. Erkek olan köpeklerde prostat bezinin büyümesi
  7. Enfeksiyon kapmış ve sonucunda da tıkanmış kese
  8. Bağırsak sisteminde oluşan kitle ya da tümör
  9. Köpeğin eğilme kabiliyetinin önüne geçen kireçlenme gibi nörolojik rahatsızlıklar
  10. Yaralanmaya bağlı bir biçimde oluşum gösteren fıtık

Bu semptomlardan herhangi birini ya da daha fazlasını köpeğinizde görüyorsanız köpeğiniz dışkılama ile alakalı bir problem yaşıyor olabilir. Dikkatli davranarak bu rahatsızlığın yaşanıp yaşanmadığından emin olabilirsiniz. Akabinde de uzman veteriner hekimden yardım almaya gidebilirsiniz.

Köpeklerde Kabızlık Tedavisi

ağzıyla stetoskop tutan köpek Köpeklerde kabızlık tedavisi her zaman mümkündür. Elbette ki ilk olarak teşhis gerçekleştirilmelidir. Köpeklerde kabızlık rahatsızlığının teşhis edilmesi çoğu zaman fiziksel muayene yöntemleri ile gerçekleştirilir. Muayene esnasında köpeğin karnının şişkinlikten ötürü sertleştiği görülür.

Dışkılamayı önleyen unsur her neyse bunun için rektal muayene yapılır. Anüs bölgesinde tıkanıklık varsa bunun anlaşılması adına tıbbi görüntüleme seçeneklerinden yararlanılır. Eğer köpeğinizin yaşadığı kabızlık sorunu ileri düzeyde ise uzman veteriner hekim bunun için ultrason çektirmenizi isteyebilir.

Kitle nedeni ile kabızlık sorunu meydana geldiyse biyopsi gibi uygulamalar da yapılabilir. Muayene neticesinde köpeğin kabızlık sorunu netlik kazanır. Böylelikle daha güvenilir bir tedavi yöntemi ile ilerlenir. Kabızlık sorunu elbette geçicidir ancak ilerlediyse çeşitli sorunlar doğurabilir. O nedenle kesinlikle bir veteriner hekimden yardım almalısınız.

Köpeklerde kabızlığa iyi gelen birkaç farklı yöntemi de eklemek isteriz. Köpekler daima bol su tüketmelidir, kabızlık rahatsızlığı yaşamamaları adına bu detay oldukça önemlidir. Tabii abartılı şekilde su içmeleri de zararlıdır o nedenle dengeli bir dağılım yapmak gerekir. Yaş mamayı beslenme rutinine dahil etmeyi de unutmamalısınız.

Tüm bunların yanı sıra köpeğinizin hareket etmesini sağlamanız lazımdır. Aktif bir yaşam sayesinde köpeğiniz, kabızlık gibi rahatsız edici durumlarla karşılaşmamış olur. Köpeğinizin hareketlenmesi adına onu yürüyüşe çıkarabilirsiniz. Ayrıca bol bol oyun oynamanızı da öneririz. Çünkü köpeklerin sevdiği oyunlar daima hareketlilik üzerinedir.

Unutmayın ki bazı zamanlar köpeklerde kabızlığın nedeni mama da olabilir. Köpeğinizin tükettiği mama belki de bünyesine iyi gelmiyordur. Bu konuda en uygun yorumu yapacak olan kişi ise yine uzman bir veteriner hekim olacaktır. Sizi en doğru köpek mamasını almaya yönlendirir. Böylelikle köpeğiniz yeniden eski sağlıklı günlerine döner.

Yavru Köpeklerde Kabızlık Görülür mü?

dört yavru köpek Yavru köpeklerde kabızlık görülür mü sorusu son zamanlarda sıklıkla sorulmaktadır. Elbette bu rahatsızlığı yavru köpekler de yaşayabilir. Kabızlık probleminin ortaya çıkmaması adına yavru köpeğinizin beslenme rutinine dikkat etmeniz gerekir.

Yavru köpeklerin son derece hareketli olduğunu biliyorsunuzdur. Enerjik yapıları nedeni ile sıvı kaybederler. Bu sıvıyı tekrar almaları çok önemlidir. Anne sütü aldıklarında bol su içmelerine gerek yoktur fakat sütten kesildiklerinde su içmeleri mühim!

O nedenle yavru köpek bakımı içerisinde sıvı konusunda çok dikkatli olmak lazımdır. Kabız rahatsızlığının oluşmaması adına titiz davranılmalıdır. Hatta Yavru Köpek Bakımı Rehberi: Dikkat Etmeniz Gereken Her Şey başlıklı yazımızı inceleyerek daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Ayrıca blog sayfamızda yer alan diğer yazılarımızı da okuyarak köpek ve kedilere dair birçok farklı bilgi öğrenebilirsiniz.

Bu yazıyı paylaş: