2025-05-13
Can dostlarımız köpeklerde görülen sağlık problemlerinden biri de ağız kokusudur. Köpeklerde ağız kokusu, ağız hijyeniyle birlikte korkulmayacak diğer sorunlardan da kaynaklı olabilir. Peki detaylarına inersek köpeklerde ağız kokusu neden olur, hangi durumda veterinere başvurmak gerekir? Ankara Hayvan Hastanesi Vetrium olarak can dostlarımızı ve sahiplerini ilgilendiren önemli bir sorunu ele aldık!
Köpeklerde Ağız Kokusu Neden Olur?
Kedilerde ve köpeklerde görülen ağız kokusu; beslenme, genetik, ağız hijyeni ve diğer sağlık sorunlarıyla ilişkilidir. Eğer köpeğinizin ağzı sürekli kötü kokuyorsa bu doğrudan bir sağlık sorununa işaret olabilir. Zaman zaman köpeğinizin nefesinin kokması ise genellikle beslenme ve ağız hijyeni ile ilgilidir. Köpeklerde ağız kokusu nedenlerini sıraladığımızda ise şu tabloyla karşılaşırız:
-
Ağız ve Diş Hastalığı Olabilir
Köpeklerdeki kötü ağız kokusu, diş eti enfeksiyonu veya hastalığından kaynaklı olabilir. Hem kedi hem de köpeklerde görülen periodontal yani iltihaplı diş eti hastalıkları, plak ve tartar oluşumuna nedendir. Köpeğin ağzında oluşan plak ve tartarlar zaman içinde kötü ağız kokusuyla da kendini gösterir.
Ayrıca köpeklerde ağız kokusuna neden olan bir diğer sebep ise kötü huylu bakterilerdir. Diş çürümesini meydana getiren bu bakteriler, kötü kokulu kükürt bileşikleri içerir. Bundan dolayı köpeğinizin ağzı, normalden farklı kokabilir. Kükürt kaynaklı bileşenler, diş eti hastalıklarını tetikleyerek doku bariyerine zarar verir.
-
Mamadan ve Yabancı Maddeden Kaynaklı Beslenme
Köpeklerde kötü ağız kokusunun daha masum bir sebebi ise beslenmedir. Kuru ve yaş mamaların içeriğinde bulunan yapay tatlandırıcılar, düşük kaliteli proteinler ve koruyucular, kötü ağız kokusunu tetikleyebilir. Özellikle et türevleri yerine eklenen yan ürünler de ağızda bakteri birikimine bir sebeptir.
Yine mısır, soya içerikli dolgu maddeleri de sindirim sisteminde istenmeyen fermantasyona neden olabilir, ağızdaki kokunun kötü kokmasına yol açabilir. Mama dışında yemek artıkları ve çöpten yemek ayıklamak da dişte artıkların kalmasına neden olur. Dolayısıyla bu da kötü kokuya neden olan bir başka unsurdur.
-
Ağız Tümörlerinin Gelişmesi
Ağız tümörlerinden kaynaklı kitlelerin büyümesi, doku kaybını meydana getirebilir. Bu durumda, köpeklerde ağız kokusu belirtisi kendini gösterir. Köpeklerde sık görülen ağız tümörleri ise melanom, skuamöz hücreli karsinom ve periferik odontojenik fibromdur.
-
Zehirlenme
Köpeklerde endişe verici bir durum olan zehirlenme durumunda da kötü ağız kokusu meydana gelebilir. Bunun nedeni ise köpeğin toksinli yiyecek ve bitkileri sindirirken ağızlarında oluşan ekşime ve çürümedir. Ayrıca nikotin atıkları da köpeğin bu maddeleri sindirmesine ve zehirlenmesine neden olabilir.
Köpeklerin çeşitli sebeplerden dolayı zehirlenmesine dair bilgiler için Köpeklerde Zehirlenme Belirtileri ve Yapılması Gerekenler içeriğimizi inceleyebilirsiniz.
-
Diyabet ve Karaciğer Rahatsızlığı Olabilir
Köpeklerde karaciğer sorusuna dair bir belirti de ağız kokusudur. Toksin birikmesine bağlı şekilde oluşan köpek ağız kokusu, böbreklerin toksinleri temizlememesinden dolayı kendini gösterebilir. Ayrıca köpeklerde ilerleyen diyabet sorunu, köpeklerin nefesinde sekonder keton üretir ve bu da ağızda aseton veya tatlı bir koku ortaya çıkarır.
Görüldüğü üzere köpeğimin ağzı neden kötü kokuyor sorusunun çok farklı yanıtları mevcut. Genellikle basit nedenlerden ortaya çıkan bu koku, kimi zamanlarda veteriner kontrolünü gerektirebilir. Peki köpeklerde ağız kokusu nasıl engellenir, çözüm yolları nelerdir? Yazımızın bir sonraki bölümünde bu sorulara yanıt verdik.
Ayrıca kedi dostunuzda da görülen ağız kokusu için Kedilerde Ağız Kokusu Neden Olur adlı içeriğimize göz atabilirsiniz.🐱
Köpeklerde Ağız Kokusu Nasıl Geçer?
Sıraladığımız köpek ağız kokusu nedenlerine göre farklı çözüm yolları mevcuttur. Köpeğinizdeki mevcut soruna göre veteriner kontrolü, ağız-diş tedavisi veya evde pratik çözümleri uygulayabilirsiniz.
Eğer sorun, ağız ve diş problemlerinden kaynaklıysa diş temizliği ve anestezi yapılabilir. Ayrıca diş eti çürümesinden dolayı bir koku varsa diş çekimi de gerekebilir. Böyle bir sorun söz konusu olduğunda Ankara lokasyonunda hizmet veren Vetrium Diş Hekimi Hizmetleri sayfamızdan gerekli bilgileri edinebilirsiniz.
Sorun beslenme ve özellikle kötü mama içeriğinden dolayı ise düzenli diş fırçalama rutinini uygulayabilirsiniz. Dişlerde plak oluşumunu da engelleyen diş fırçalaması için ince uçlu bir fırça kullanabilirsiniz. Yine daha hijyenik bir ağız için köpeğinize diş suyu hazırlayabilirsiniz. Köpeğinizin su kabına birkaç damla ekleyebilirsiniz. Bu önlemler, büyük ölçüde kötü ağız kokusunu önler. Bununla beraber ciddi bir sağlık sorunu için mutlaka veteriner kliniğe başvurmak ve olası sorunun çözüm yollarına yönelmek gerekir.
Vetrium olarak köpek sahiplerinin merak ettiği bir soruyu daha yanıtladık. Can dostlarımızı ilgilendiren konularda bilgilendirici ve ilgi çekici başlıklar için Blog sayfamıza da göz atabilirsiniz.
Bu yazıyı paylaş: