Köpeklerde Keneden Korunma Yolları ve Tedavi Yöntemleri

Köpeklerde kene, sık rastlanan bir durumdur. En zararlı parazitlerden birisi olan keneler, köpekleri ısırarak ciddi sağlık problemlerini de beraberinde getirir. Bu parazitler, çeşitli enfeksiyonlara ve alerjik tepkimelere neden olabilir. Hatta bazı hastalıklar konusunda taşıyıcı rol oynar. Sözün özü, kene ısırıkları daima tedavi ettirilmelidir. İşte köpekte kene belirtileri ve yapılması gerekenler!

Köpeklerde Kene Belirtileri

 

Köpeklerde kene ısırıklarının büyük bir kısmı, deri yüzeyine dokunularak tespit edilebiliyor olsa da pek çok başka belirtiyi de saptamak mümkündür. Unutulmamalıdır ki bazı köpeklerde kene ısırığı haftalarca anlaşılmayabilir!

1. Ateş

Köpekte kene ısırığı, enfeksiyon oluşumuna neden olarak vücut sıcaklığının artmasına sebebiyet verir. Bu da köpeğin ateşlenmesine yol açar.

2. İştah Kaybı

Keneler köpeklerin vücuduna yapışarak kanını emer. Bu da kansızlık probleminin ortaya çıkmasına neden olur. Kansızlık da zaman içerisinde köpeğin iştah kaybı yaşaması ile kendini gösterir.

3. Bitkinlik

Vücuduna kene yapışmış bir köpek ani şekilde halsizleşmeye başlar. Bunun sebebi ise kene ısırığı ile birlikte bulaşabilecek sayısız hastalığın var olmasıdır. Bazen lyme hastalığı bazense benekli humma gibi rahatsızlıklar köpeğin kene yüzünden bitkin düşmesine neden olur. Hatta bu durumda halsizlikten ötürü köpeklerde topallama ve yürüme bozuklukları da görülebilir.

4. Ciltte Kızarıklık

Kene ısırığı cilt üzerinde deformasyonlara sebebiyet verir. Isırılan köpeğin rengi açıksa kızarıklık durumu en net hali ile görülebilir. Isırığın şiddetine ve köpeğin cilt hassasiyetine göre kızarıklık düzeyi değişim gösterecektir.

Dilerseniz Köpeklerde Deri Hastalıkları ve Tedavileri başlıklı içeriğimize de göz atarak konuya dair farklı bilgilere ulaşabilirsiniz.

5. Nefes Alma Zorluğu

Köpeklerde kene ısırığı, solunum zorluğuna direkt olarak neden olmaz. Fakat bir köpek kene tarafından ısırıldıktan sonra vücudunda farklı hastalıklar ortaya çıkabilir, bu da solunum yetmezliği problemini meydana getirebilir.

6. Kaşınma

Köpeklerde kene ısırığı akabinde kaşınma semptomu, çoğu zaman ısırılan bölgede ortaya çıkar. Çünkü köpek bu bölgeyi yalar, ısırır ve iyileştirmeye çalışır. Bu da maalesef ısırılan kısmın tahriş olmasına neden olur.

7. Lenf Düğümlerinin Şişmesi

Enfeksiyonlar köpeklerde lenf düğümlerinin şişmesi ile kendini gösterebilir. Keneler de köpeklerde enfeksiyona neden olduğu için bu semptomun ortaya çıkması konusunda son derece etkilidir.

Köpekte kene görülmesi durumunda hemen bir uzmana danışılmalı ve nasıl bir yol izleneceğine dair fikir alınmalıdır. Aksi halde ufacık belirtiler büyüyerek köpeğinize ciddi anlamda zarar verebilir.

Köpeklerde Keneden Korunma Yolları

Kene Önleyici Ürünler Kullanmak

Köpeklerde kene ısırmasını önleyen ilaçlar kullanılmalıdır. Tabletler, damlalar ve tasmalar bu konuda son derece işlevsel olan gereçlerdir.

a. Dış Parazit Tabletleri

Tabletler her zaman hızlı etki gösterir. Yarım gün içerisinde sonuç vermeye başlar. Tatlandırıcı içeren dış parazit tabletleri köpekler tarafından iştahla tüketilmektedir. Fakat köpeğiniz bu tableti yememe konusunda ısrarcıysa yaş mamanın içinde verebilirsiniz. Kullanmaya başlamadan evvel kesinlikle uzman bir hekime danışmalısınız çünkü bu tabletler epilepsi hastaları için risk içerir.

b. Dış Parazit Damlaları

Pire ve kene damlası olarak da bilinen bu ürünler, köpeğin ense kısmına uygulanmaktadır. Çünkü ancak bu şekilde köpeğin ilacı yalaması önlenebilir. Bu damlalar arasından köpeğin ırkına ve kilosuna en uygun olanı veteriner hekim tarafından seçilir. Damlalar, en geç 2 gün içerisinde etkisini göstermeye başlar. Ayda bir tekrarlanması kafi olacaktır.

Dış parazit damlalarını kullanmadan birkaç gün önce ve birkaç gün sonra köpeğinizin suyla temas etmediğinden emin olmalısınız. Çünkü su ile temas edilmesi halinde damla etkisini kaybedecektir.

c. Dış Parazit Tasması

Köpekte kene varsa tasmalar buna çare olmaz. Fakat yeni pire ve kenelerin gelmesinin önüne geçecektir. Bir köpeğe bu tasmayı takmadan evvel kesinlikle dış parazit işlemleri yaptırılmalıdır. Tasmayı sımsıkı takmak yerine biraz boşluk bırakarak takmalısınız. Tasmalar köpeğin derisine temas ederek etkisini hissettirir ancak sıkı takmanız halinde cildini tahriş edebilir.

Yüksek Otları ve Çimleri Düzenli Olarak Kesmek

Keneler daima yüksek otların arasında yaşam sürer. Parkta, bahçede koşturup oynayan köpekler ise temel hedefleridir. Köpeğinizi bu tür alanlardan uzak tutun. Tutamıyorsanız da kendi bahçenizdeki otları düzenli olarak kesin. Bu tür yerlerde zaman geçirdikten sonra köpeğinizin tüylerini kontrol etmeyi de unutmayın.

Düzenli Veteriner Kontrolüne Gitmek

Sadece kene konusunda değil her hastalıkla ilgili olarak köpeğinizi düzenli şekilde veteriner kontrolüne götürmenizi tavsiye ederiz. Böylelikle olası bir hastalık durumunda erken teşhis gerçekleştirilebilir.

Köpeğin Vücudunu Düzenli Olarak Kontrol Etmek

Keneler gözle görülebilen parazitlerdir. Köpeğinizin bedenini incelediğinizde şayet varsa keneyi de görebilirsiniz. Bunun için elinizle kontrol edebilir, bir yumruyla karşılaşmanız halinde tedavi için uzmana danışabilirsiniz.

Köpeklerde Kene Tedavisi Nasıl Yapılır?

 

Köpeklerde kene tedavisi daima bir uzman tarafından yapılmalıdır, bu tedaviyi hiçbir zaman kendiniz yapmayınız! Aksi halde köpeğinize istemeden zarar verebilirsiniz. Köpekte keneyi temizlemek için veteriner ilk olarak temiz ve ince uçlu bir cımbız ile derinin üzerinde keneyi sıkıştırır. Kenenin köpeğin derisini tutuş şiddetinin azaldığını hissedene dek düşük bir basınçla düz biçimde bükmeden dışarı doğru çekmeyi devam ettirir.

Kene fazla sıkı tutulmaz, aksi halde köpeğe daha çok zarar verecektir. Toksin salacak ve köpeğin halsiz düşmesine neden olacaktır. Kene çıkarıldıktan sonra kapağı sıkıca kapalı bir kavanoza konur, steril bir ilaçla beraber yara temizlenir. Üzerine de doktorun karar vereceği bir antibiyotik çeşidi dökülür.

Yavru Köpeklerde Kene Olur mu?

 

Yavru köpekte kene ısırığı vakasına rastlanabilir. Bunu engellemek adına yavruluk döneminin başından itibaren kene damlası uygulamasının yanı sıra dış parazit aşılarını da aksatmamalısınız.

Sonuç olarak köpeklerde kene ısırığı, birçok hastalığa neden olarak ölüme kadar varabilen sonuçlar doğurur. Bu yüzden köpek sahipleri daima dikkatli olmalı ve olası bir durumda cerrahi müdahalede bulunulması adına çaba göstermelidir. Hayvan kenesi, köpekten insana geçebilir; bu yüzden dikkatli olunmalıdır.

Bu yazıyı paylaş: