Kuduz Nedir? Kuduz Hayvan Belirtileri Nelerdir?

Kuduz nedir sorusunun yalnızca evcil hayvan sahiplerinin değil hemen herkesin merak ettiği konulardan biri olduğunu söylemek yanlış olmaz. Hayati tehlike oluşturan bir hastalık olması nedeniyle kuduza dair bilgi sahibi olunması ise son derece önemlidir.

Peki ama kuduz nedir? Kuduz belirtileri nelerdir? Kuduzu önlemeye yönelik alınması gereken önlemler neler olmalıdır? Kuduz aşısına dair bilinmesi gerekenler nelerdir?

Vetrium Veteriner Kliniği olarak bugün sizler için hazırlamış olduğumuz yazımızda başta kuduz nedir sorusu olmak üzere, kuduz konusuna dair tüm merak ettiklerinizi ayrıntılı olarak yanıtlıyoruz.

Kuduz kadar merak edilen bir diğer konu da köpeklerde görülen gençlik hastalığı. Bu konuda bilgi edinmek için Köpeklerde Distemper Belirtileri ve Tedavisi başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.

Kuduz Nedir?

yatağın altında duran minik kedi 

Yazımızın temelini oluşturan kuduz nedir sorusunu en yalın haliyle, çeşitli hayvanlardan tükürük ya da salya yoluyla insanlara bulaşan bir hastalık olarak yanıtlamak mümkün. Viral bir enfeksiyon olan rabies virüsü nedeniyle bulaşan bir hastalık olan kuduz, aslında rutin kontroller ve aşılar yoluyla önlenebilir.

Bununla birlikte kuduz hastalığının ciddiye alınmaması tehlikeli sonuçlara yol açabilmektedir. Öte yandan halk arasındaki yaygın kanının aksine kuduz insanlara yalnızca köpeklerden bulaşan bir hastalık değildir.

Erken müdahalenin kritik önem taşıdığı kuduz hastalığının gelişiminden söz etmek gerekirse, kuduza neden olan virüsün öncelikli olarak etkilediği yer merkezi sinir sistemidir. Merkezi sinir sisteminin etkilenmesi sonucu beyinde iltihap oluşumu meydana gelmektedir.

İnsanlara da bulaşabilen bir rahatsızlık olan kuduzun yayılımı, virüsü taşıyan hayvanların insanları ısırması yoluyla gerçekleşmektedir.

Hem kuduza yakalanan hem de kuduz bulaştırma ihtimali olan hayvanları sıralayacak olursak köpek ve kedi gibi evcil hayvanların yanı sıra at, eşek, inek, keçi gibi hayvanlar ve kirpi, domuz, çakal, kurt, tilki gibi yabani hayvanlar da kuduz virüsüne yakalanıp yayılmasını sağlayabilirler.

Bu noktada kuduzun son derece tehlikeli bir rahatsızlık olduğunu söylemek mümkün. Bununla birlikte önlenebilir olması nedeniyle düzenli olarak kuduz aşısının yaptırılması bir tercih değil zorunluluktur.

Kuduz nedir sorusunu yanıtladıktan sonra dilerseniz şimdi de kuduz nedenlerine ve bu hastalığı anlamanıza yardımcı olacak belirtilere birlikte göz atalım.

Kuduz Neden Olur?

keresteden destek alarak ayakta duran vahşi hayvan Daha önce de belirtmiş olduğumuz gibi kuduz hastalığının temel sebebi, viral bir enfeksiyon olan kuduz virüsüdür. Bunun yanı sıra kuduz, hem insanlara hem de hayvanlara ısırma veya tükürük salgısı yoluyla bulaşabilen bir rahatsızlıktır.

Öte yandan kuduzun başkalarına bulaşmasının bir diğer yolu ise açık yaralar ile temasıdır. Örneğin kuduza yakalanmış bir hayvan, açık yarası olan bir hayvanın ya da insanın yarası ile temas ettiğinde kendisinde bulunan virüsü bulaştırabilir.

Hayvandan hayvana bulaşan virüslerde ise ısırmadan ziyade genellikle pençeleme gibi durumlar söz konusudur.

Kuduz neden olur sorusuna verilebilecek bir başka yanıt ise virüsün organ nakli yoluyla taşınmasıdır. İnsandan insana bulaşması zor bir hastalık olması nedeniyle bu durumun çok nadir bir şekilde yaşandığını söylemek yanlış olmaz.

Ek olarak kuduz hastalığına yakalanmış bir hayvanın etinin çiğ olarak tüketilmesi ya da sütünün kaynatılmadan içilmesi de kuduz hastalığının yayılmasının sebepleri arasında gösterilebilir.

Kuduzun yayılmasını önlemek için alınacak ilk önlemlerden biri ise elbette kuduz aşılarının düzenli olarak yaptırılmasıdır. Peki ama kuduza yakalanılması durumunda bunu anlayabilmek için hangi belirtilerin dikkate alınması gerekir? Bir sonraki başlıkta kuduz hastalığının belirtilerini bulabilirsiniz.

Öte yandan köpeklerin muzdarip olduğu en önemli rahatsızlıklardan biri ola uyuza dair bilmeniz gerekenler için Köpeklerde Uyuz Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Mümkün Mü? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Kuduz Belirtileri Nelerdir?

kuduz nedir sorusuna yanıt niteliğide köpek dili 

Genellikle ısırık yoluyla bulaşan kuduz virüsünün kuluçka süresi aslında epey geniş bir zaman aralığına sahiptir. Bir hayvanın insanı vücutta ısırmış olduğu bölüm; bu bölgede oluşan yaranın durumu ya da ısırma esnasında vücuda bulaşan virüsün miktarı, kuduz hastalığının kuluçka süresini belirleyen temel unsurlar arasında gösterilebilir.

Tüm bunlar doğrultusunda kuduz hastalığının kuluçka süresi birkaç gün sürebileceği gibi altı ila yedi yıl boyunca devam da edebilir.

Genellikle gribe benzer belirtilerle ortaya çıkan kuduz hastalığını gripten ayıran diğer belirtileri ise aşağıdaki gibi sıralamak mümkün:

  • Bölgesel karın ağrısı ve iştah kaybı
  • Güçsüzleşen kaslar
  • Su ve ışık korkusu
  • Aşırı tükürük
  • Normalden uzak davranışlar
  • Halüsinasyon görülmesi
  • Göz bebeklerinin büyümesi
  • Yavaşça yayılım gösteren felç
  • Bilinç değişikliği

Eğer yakın zamanda bir enfekte bir hayvan tarafından ısırıldıysanız ve bu belirtilerle karşı karşıya iseniz daha fazla vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmanızı tavsiye ederiz.

Kuduz Nasıl Tedavi Edilir?

İnsanlara da bulaşabilen bir rahatsızlık olan kuduzun tedavisi ne yazık ki pek mümkün değildir. Eğer kuduz belirtileri taşıyan ya da kuduz olduğunu düşündüğünüz bir hayvan tarafından ısırıldıysanız en kısa zamanda gerekli önlemleri almanız gerekir.

Bu noktada unutulmaması gereken en önemli şey ise vakit kaybetmeden kuduz aşısı yaptırmak olacaktır.

Ne yazık ki tedavisi pek mümkün olmayan bir rahatsızlık olan kuduzdan kurtulmanın tek yolu ise kuduz olma ihtimali olan hayvanları her yıl düzenli olarak aşılamaktır.

Ek olarak evcil hayvanınızın özellikle de sokak hayvanları ile temasını engelleyerek kuduza yakalanma riskini ortadan kaldırabilirsiniz.

Kuduz Aşısı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

veteriner tarafından kuduz aşısı yapılan bir köpek

17'inci yüzyılın son yarısında Fransız bilim insanı Louis Pasteur tarafından bulunan kuduz aşısı, düzenli olarak yaptırılması gereken zorunlu aşılar arasında yer almaktadır. Aşı yetişkin bireylerde kola uygulanırken 2 yaş altı çocuklarda uyluk bölgesinin ön tarafına uygulanmaktadır.

5 doz devam eden kuduz aşıları, enfekte bir hayvan tarafından ısırıldıktan sonra 1. gün, 3. gün, 7. gün, 14. ve 28’inci günlerde devam eder.

Bunun yanı sıra kuduzdan korunmak için evcil hayvanların da mutlaka aşılanması gerekmektedir. Kuduz aşısı hem evcil hayvan ebeveynlerini korur hem de başka bir hayvan tarafından ısırılan evcil hayvanların kuduza yakalanma ihtimalini önler.

Bu yazımızda sizlerle kuduz nedir sorusunun yanıtını paylaştık ve kuduz hastalığını tüm detayları ile mercek altına aldık. Yazımızda da sıklıkla belirtmiş olduğumuz gibi kuduz mutlaka ciddiye alınması gereken, son derece önemli bir rahatsızlıktır.

Bu hastalıktan korunmanın tek yolunun aşı olduğu unutulmamalı, yasal zorunluluğu bulunan kuduz aşıları her yıl bir kez tekrarlanmalıdır.

Evcil hayvanınız kuduz belirtileri taşıyorsa onu vakit kaybetmeden alanında uzman bir veteriner hekime muayene ettirmelisiniz. Bu konuda alanında uzman kadrosu ile Vetrium Veteriner Kliniği’nin minik dostunuz için en iyi adreslerden biri olduğunun da altını çizelim.

Buna ek olarak başta kuduz aşısı olmak üzere kedinizin veya köpeğinizin aşılarını yaptırmak için de Vetrium Veteriner Kliniği’ni tercih edebilirsiniz.

Evcil hayvan sahipleri için kedi ve köpek dünyasına dair faydalı bilgiler için blog sayfamızı ziyaret etmeyi unutmayın!

Bu yazıyı paylaş: